Vad är fördelarna med att betta med handikapp?

Peter

För de som bettar endast för spänningens skull är det bara att använda sig av magkänslan och sätta en liten slant på laget man tror, eller i många fall hoppas, ska vinna. Men de som ser bettingen mer som en seriös hobby vill förstås maximera sina chanser att vinna.

Att vinna ett enskilt bett är inte så svårt, men att bli en spelare som vinner även på lång sikt är betydligt svårare. Det handlar om att hitta de bet som ger de bästa möjliga oddsen och ta kalkylerade risker när man väljer att lägga sina bet. För att uppnå detta måste en seriös bettingfantast använda sig av alla tillgängliga verktyg för att krama ut varje tiondel av odds som går att hitta. Ett av de viktigaste verktygen för att uppnå detta är spel med handikapp. För den som vill maximera sina chanser att hitta värde är det viktigt att ha med handikapp i sin verktygslåda.

Handikapp gör fler matcher spelbara

Både i vanliga ligor, turneringar och internationella landskamper dyker det ofta upp matcher med två väldigt ojämna motståndare. För den som tar betting på allvar är dessa matcher i vanliga fall tämligen ointressanta.

Du får helt enkelt inte tillräckligt bra odds för att kunna spela en singel på favoriten och även om du tror att underdogen har något bättre vinstchanser än oddsen reflekterar så händer storskrällar allt för sällan för att det ska vara värt att betta på dessa.

Men tänk dig en sådan fotbollsmatch med ett handikapp på 1.5 mål. Det innebär att favoriten måste vinna med minst två måls marginal. Du får bättre odds men måste nu avgöra hur stor sannolikheten är att det starkare laget ”nöjer” sig med att vinna med ett mål. Hur målsugna är favoriterna? Hur stark defensiv har det svagare laget? Ett sådant bet kan förvandla en spelbar match till en ospelbar för den som är insatt nog att kunna utvärdera sådana frågor. När du spelar med ett handikapp så sätts dessa ofta med en decimal vilket innebär att oavgjort inte är ett möjligt resultat.

Handikapp kan maximera ditt värde

När du spelar på en vinnare så belönas du när du har rätt. Men väljer du att spela på ett handikapp så måste du ha mer rätt! Det är svårare att tippa men gör också att du kan hitta bättre odds. Det faktum att färre spelar på odds med handikapp gör också att dessa rör på sig olika jämfört med de vanliga oddsen på vinnare. Det handlar nämligen inte bara om att få bättre odds utan också att utvärdera hur mycket bättre oddsen måste vara för att det ska vara värt att lägga ett bet med handikapp.

Du kan hitta alternativa spel

Tänk dig en match där du tror att favoriten vinner men du tror också att det kommer bli en jämn match. I så fall bör du avgöra om du ska spela på favoriten eller på matchens underdog med handikapp. Med det andra alternativet förlorar du bara om favoriten vinner med mer än handikappet.

Du kan försäkra dig

När man lägger spel med handikapp till sin repertoar så öppnar det upp för intressanta strategier. Du kan använda ett handikapp-bet som en ”försäkring”. Det innebär att du satsar på ett visst resultat men med hjälp av ett sidobet med handikapp minimerar du din förlust om ditt huvudsakliga bet inte skulle slå in.

När du sedan börjar kombinera detta tillsammans med systemspel på flera olika matcher kan det snabbt bli väldigt komplicerad matte. Du har system där du inte bara vinner eller förlorar utan det finns en rad olika utfall mellan total vinst och total förlust. Detta gör spel med handikapp utmärkta för den som gillar att beräkna sannolikheter och vill krama maximalt med värde ur sina vinnande spel men samtidigt begränsa sina förluster.

Finns det nackdelar med handikapp? 

Givetvis finns det ingen gratis lunch och spel med handikapp är även de inte utan sina nackdelar. Att spela med handikapp på en favorit är riskabelt då det inte är ovanligt att även en storfavorit inte vinner med mer än några få mål. Att spela med handikapp på en underdog ger dig bättre chanser att vinna men ger också betydligt mindre betalt än om du hade satsat på dem som vinnare utan handikapp.

Handikapp är menat för att göra oddsen så nära 50/50 som möjligt vilket gör att din uppsida alltid begränsas. Därför är det lätt att lura sig att man är en vinnare med handikapp bet eftersom man vinner oftare än vanligt. Men som vanligt är dina långsiktiga resultat som räknas.